18 Nisan 2010 Pazar

Fındık Kurabiye

Malzemeler:



250 gr margarin(oda sıcaklığında)

1 yumurta (orjinal tarifte sadece sarısı diyor ama ben gariban beyazı ne yapayım, dışarda kalmasın, oda içine:) )

1/2 çay bardağı sıvıyağ

2 yemek kaşığı pudra şekeri

1 paket kabartma tozu

Un

Üzeri için:

1 su bardağı pudra şekeri

1 yemek kaşığı tarçın



Yapılışı: Geniş bir kapta margarin, yumurta, sıvıyağ ve pudra şekeri iyice karıştırın. Un ve kabartma tozu karıştırıp, karışıma yedirin.

Hamurun gayet yumuşak olması lazım. Fazla un koymayın. Fındık kadar (Giresun'un tombul fındığı kadar) yuvarlaklar yapıp , tepsiye dizin. 150 derecede pişirin. Tepsiyi salladığınızda tepsiden ayrılıyorlarsa fırından çıkarın.

Derin bir kapta pudra şekeri ve tarçını karıştırın. Kevgirle pişmiş kurabiyeleri karışımın içine bırakın, iyice karıştırın.

Bu kurabiye bayatlamadan uzun süre dayanabilen bir kurabiye. Evde el altında bir yerlerde olunca şöyle bir tane alıp ağıza atması zevkli olıyor.

Yapıp yiyenlere afiyet olsun...

9 Nisan 2010 Cuma

Klasik Kolay Poğaça

1 paket yaşmaya(42 gr)
1/2 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı toz şeker
2 yumurta
Aldığı kadar un
Yapılışı :
1/2 su bardağı ılık suda yaşmayayı eritin. Derin bir kabın içine eritilmiş mayayı, ılık sütü, sıvıyağı, tuzu , şekeri ve 2 yumurtayı (Bir yumurta sarısını üzerine sürmek için ayırın.) koyun. Elinizle iyice karıştırın. Daha sonra aldığı kadar un ekleyin. Biraz ele yapışan bir hamur olması lazım , yoksa ekmeksi bir poğaça olur.
Hamuru ılık bir ortamda 20-30 dakika dinlendirin. Daha sonra istediğiniz malzemeyi içine koyun. Sade de yapabilirsiniz. Üzerine yumurta sarısını sürün, susam ya da çörek otu serpin. 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Yumuşak kalması için poğaçaları soğuduktan sonra ağzı kapalı bir kaba alın.
İlk defa deneme yapacakların bile başaracağına inandığım bir poğaça tarifi.